Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 Soal latihan Bahasa Inggris SMA Kelas 12 beserta kunci jawaban

Contoh soal latihan Bahasa Inggris SMA Kelas 12 beserta kunci jawaban terbaru untuk guru dan juga peserta didik dalam mempersiapkan diri mengikuti ujian semester.

20 Soal latihan Bahasa Inggris SMA Kelas 12 beserta kunci jawaban yang telah jamboguru rangkum dari berbagai sumber dengan harapan semoga dapat membantu para siswa untuk belajar.

20 Soal latihan Bahasa Inggris SMA Kelas 12 beserta kunci jawaban

Soal Pilihan Ganda Bahasa Inggris SMA Kelas 12

1. “Students are drawing the scenery”. The passive is ...

A. The scenery are drew by students

B. The scenery is drew by students

C. The scenery are being drawn by students

D. The scenery is being drew by students

E. The scenery is being drawn by students

Jawaban: C


2. Bandung, February 20, 2018

To my beloved friend, Ania.

In Alaska

Hello Ania, How are you today? Hopefully you are fine. It's been a while since you left me here alone, huhuhu so sad.

My family and I here are missing you a lot.

How is Alaska? I guess it's very beautiful. Winter is coming soon right? Ah, I really want to know how the winter is. But, most Importantly, please wear warm outfits and don't get sick.

And how about your college life? Is it run smoothly as you expected. I guess you will be the best in the class because you are the smartest one haha. Oh, By the way I will be starting my study in May. I'm very excited about it, because it is the first college class. I take English Education as my majority.

Okay, I think that's all for now. I want to hear everything about your new life in Alaska. Please don't forget to reply my letter! See you and good luck.

With Love, Aris

What is the general description of that letter…

A. Wear warm outfits

B. Reply his letter

C. Left him dan his family

D. Know the news of his current friend

E. Take English Education

Jawaban: B


3. (1)_A new manga began in the summer of 2010 by members of Usui's team, titled New Crayon Shin-chan . (2)_Crayon Shin-chan first appeared in 1990 in a Japanese weekly magazine called Weekly Manga Action, (3)_which is published by Futabasha. (4)_Due to the death of author Yoshito Usui, the manga in its original form ended on September 11, 2009.

Arrange the sentence above into a correct paragraph

A. 1 - 2 - 3 – 4    D. 3 - 2 - 1 - 4

B. 2 - 3 - 4 – 1    E. 4 - 3 - 2 - 1

C. 4 - 1 - 2 - 3

Jawaban: B


4. Ecologists commented that H5N 1 virus still remains a bird virus and has no scientific evidences of human‑to‑human transmission. They said there are billions of people across Asia which only 118 are reported being affected by avian flu. So, how do they calculate to show that 150 million or more deaths will come from avian flu. The global panic, according to the Ecologist, is the result of “scare tactics" created by politicians, medical officers, and the media.

The underlined word refers to ....

A. Human    

B. Scare tactics    

C. ecologists

D. Bird viruses

E. Medical officers

Jawaban: C


5. Tom opens the door. The passive is....

A. The door was opened by Tom

B. The door opened by Tom

C. The door is opened by Tom

D. The door is being opened by Tom

E. The door opens by Tom

Jawaban: C


6. Mary helped the boy. The passive is ...

A. The boy is helped by Mary

B. The boy was helped by Mary

C. The boy is being helped by Mary

D. The boy helps by Mary

E. The boy were helped by Mary

Jawaban: B


7. The waiter is serving the customer. The passive is....

A. The customer is served by the waiter

B. The customer are served by the waiter

C. The customer is being served by the waiter

D. The customer was being served by the customer

E. The customer was served by the customer

Jawaban: C


8. Arrange the sentences below into a correct narrative!

(1) At the further of the wood was another pretty cottage

(2) There was once a sweet maid who lived in a pretty cottage

(3) She gave her a red clock with a hood which she always wear

(4) Where grandmother lived in

(5) Everybody loved this little girl, her grandmother loved her most of all

(6) So, people called her Red Riding Hood

The best arrangement is...

A. 2-1-3-4-5-6    

B. 2-3-1-4-5-6    

C. 1-2-3-4-5-6

D. 1-2-4-3-5-6

E. 2-1-4-5-3-6

Jawaban: E


9. What is the purpose of the narrative text?

A. to decribe about story

B. to explain about story

C. to amuse about story

D. persuade about story

E. To share a story

Jawaban: C


10. The generic structure of the Narrative text is…….

A. Orientation > Events > Re-Orientation

B. Orientation > Complication > Resolution > Re-Orientation

C. General Classification > Description

D. Identification > Description

E. Newsworthy Events > Background Events > Sources

Jawaban: B


11. On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu Hotel which is not far from Malioboro.

On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples, because Wisnu temple is being renovated.

On Friday morning we went to Yogya Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be closed.

In the evening we left for Jakarta by wisata bus.

The text above mainly discusses about……..

A. the writer’s trip to Yogyakarta

B. the writer’s first visit to Prambanan

C. the writer’s impression about the guide

D. the writer’s experience at Yogya Kraton

E. the writer’s impression about Borobudur

Jawaban: A


12.  The purpose of the recount text is to……….

A. tell past events

B. entertain readers

C. describe the smugglers

D. report an event to the police

E. inform readers about events of the day

Jawaban: A


13. Last week, l went to the lake for fishing. It was the suitable time for fishing because I had nothing to do. I went there with my friends.

Arriving at the lake, I directly went to the best spot to get a giant fish. It was under the big tree at the bank of the lake. I threw my hook as far as I could then I waited for the fish eating my bait. It had been 15 minutes and I finally saw the sign that there was a fish eating my bait. I tried to pull it up and I succeeded. I got a three kilogram fish.

I got so many fish that day even though I was so tired. I was so excited. I think I will visit the spot again in the next holiday.

What is the purpose of the text?

A. to describe the writer's activity in the weekend

B. to explain about the writer's activity in the weekend

C. to informing or to amuse the readers about the writer's activity in the weekend

D. to explain about fishing

E. to announce about the fishing event

Jawaban: C


14. Last week, l went to the lake for fishing. It was the suitable time for fishing because I had nothing to do. I went there with my friends.

Arriving at the lake, I directly went to the best spot to get a giant fish. It was under the big tree at the bank of the lake. I threw my hook as far as I could then I waited for the fish eating my bait. It had been 15 minutes and I finally saw the sign that there was a fish eating my bait. I tried to pull it up and I succeeded. I got a three kilogram fish.

I got so many fish that day even though I was so tired. I was so excited. I think I will visit the spot again in the next holiday.

I directly went to the best spot to get a giant fish.

A. huge    

B. large    

C. very big

D. great

E. small

Jawaban: C


15. “Pilot flies the plane twice  a week”. The passive is ...

A. The plane is being flew by pilot twice a week

B. The plane is flown by pilot twice a week

C. The plane is flew by pilot twice a week

D. The plane is being flown by pilot twice a week

E. The plane is fly by pilot twice a week

Jawaban: B


16. Smoking in restaurant is just not on. It must not be allowed because it is rude, harmful to others and dangerous for the smoker.

Firstly, smoking in a restaurant is impolite. The smell of the smoke affects all people and can turn them off their food. People pay to taste good and not to be put off by foul-smelling smoke.

Another reason smoking should not be allowed in a restaurant is the harm, it can do to others. Passive smoking, that is, breathing in smoke made by smoker, can lead to asthma attack and even cancer.

Therefore, smoking in restaurant is impolite, harmful to others and a health risk to the smoker and should not be allowed in any restaurants. Finally, smoking is dangerous and a health risk to the smokers. Cigarettes cause heart and lung diseases and people should not smoke anywhere, not just in a restaurant.

What is the best title of the text?

A. Smoking is impolite

B. Smoking in restaurants

C. Smoking in forbidden places

D. Smoking is dangerous

E. Smoking is forbidden

Jawaban: D


17. Do you know if we are too fat, you may have serious problems with your health? A group of doctor wrote a report about some of the effects of too much fat.

One important effect is on the heart. If you are fat, your heart has to work harder. This may lead to heart attack or it may lead to other heart problems. In addition, extra fat can also change the amount of sugar in your blood. This can cause serious disease such as diabetes.

Furthermore, high blood pressure is another result of being fat. More studies are needed about all these problems but no one thing is clear, extra fat may make your life shorter. 

The above text is in form of …

A. narrative    

B. report    

C. descriptive

D. analytical exposition

E. hortatory exposition

Jawaban: D


18. An electronic calculator is a small, portable electronic device used to perform both arithmetic operations and complex mathematical operations.

The first solid electronic calculator was created in the 1960 s, building on the extensive history of tools such as the abacus (developed around 2000 BC), and the mechanical calculator (developed in the 17th century AD). It was developed in parallel with the analog computers of the day.

In addition to general purpose of calculators, there are those designed for specific markets, for example, there are scientific calculators which include trigonometric and statistical calculations. Some calculators even have the ability to do computer algebra. Graphing calculators can be used to graph functions defined on the real line, or higher dimensional Euclidean space.

According to the text, what is the usage of calculator?

A. To count numbers

B. To play music

C. To write numbers

D. To make notes about numbers

E. to check time

Jawaban: A


19. a. The lower temperature reduces the reproduction rate of bacteria and prolongs the lifetime of the food.

b. A refrigerator ( also called a fridge ) is a common household appliance.

c. It has an electrical thermal component that is able to lower the temperature.

d. It is used to store food to keep it fresh for later cooking.

The best arrangement to make a good paragraph is ...

A. a - b - c – d    

B. a- c - d – b    

C. b - c - d - a

D. b - d - c - a

E. b - a - c - d

Jawaban: C


20. “She broke the window yesterday”. The passive is ....

A. The window is broke by her yesterday

B. The window is break by her yesterday

C. The window is being broken by her yesterday

D. The window was broken by her yesterday

E. The window were broken by her yesterday

Jawaban: C


1 comment for "20 Soal latihan Bahasa Inggris SMA Kelas 12 beserta kunci jawaban"

  1. This is why injection moulding machines are thought of necessary in plastic processing. The used equipment market supplies strongly differ according to screw diameter, clamping drive, controlling system, yr of manufacture and working hours. An injection moulding machine is Ugly Christmas Sweaters designed for collection production. The liquefied plastic granulate is pressed in the mildew, cooled and ejected as a completed plastic part.

    ReplyDelete